Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Παντζάρια και Καρότα

Παντζάρια

Πώς σας ωφελούν: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες (είναι πιο δύσπεπτες από τις διαλυτές).


Το παντζάρι δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά πολλά ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.


Έχει ευεργετικές ιδιότητες, αφού συνυπάρχουν μέσα του υδατάνθρακες, φώσφορος, σίδηρος, ιώδιο, θείο, ασβέστιο, μεταλλικά άλατα και βιταμίνη Β.

· Ο χυμός του είναι πολύ καλό φάρμακο για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης, ενώ καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή.

· Καταπολεμά εμπύρετες καταστάσεις, όπως τη γρίπη, τη βρογχίτιδα.
· Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

· Το παντζάρι είναι πλούσιο και σε κάλλιο. Το κάλλιο είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.

· Επιπλέον το παντζάρι θεωρείται πως έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει και έχει την ικανότητα να ρίχνει την πίεση.

· Η ευεργετική ιδιότητα του παντζαριού οφείλεται και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα.

· Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.

· Ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας και λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό.

· Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του παντζαριού και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως σε μια μερίδα παντζαριού περιέχονται πάνω από 2 γρ. φυτικών ινών.


Το παντζάρι θα πρέπει να μαγειρεύεται ολόκληρο, μην το κόβετε και μην το ξεφλουδίζετε, διότι έτσι απελευθερώνεται η χρωστική που περιέχει ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η γεύση.



Καρότα

Ίσως οι πιο γνωστές ρίζες, τα καρότα έχουν έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, που τους προσδίδει η β-καροτίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και αργότερα εντάχθηκαν στη διατροφή μας.

Πώς σας ωφελούν: Η β-καροτίνη που περιέχουν μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία της όρασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου