Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κωνσταντινούπολη

6-8/3/2010

Το ταξίδι αυτό ήταν ιδιαίτερο. Μια δευτερεύουσα πρόταση θα ήταν εδώ "για πολλούς λόγους". Αλλά δεν ταιριάζει. Ωστόσο η ιδιαιτερότητα του δεν στηρίζεται σε πρώτο λόγο π.χ. στο γεγονός ότι κατάγομαι από αυτό την Πόλη ή στο ότι η Ιστανμπουλ είναι μια πόλη ιδιαίτερα εντυπωσιακή (εδώ ναι ταιριάζει) για πολλούς λόγους. Όχι ότι η πόλη και οι εμπειρίες που θα περιγραφούν παρακάτω δεν αποτελούν κομμάτι της ιδιαιτερότητας αυτής (άλλωστε ένα ταξίδι σε κάποιο βαθμό φλερτάρει με την ιδιαιτερότητα δεδομένου ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η εμπειρία αυτή προσφέρει συναισθηματική απόσταση από την κανονικότητα.) Απλώς για άλλη μια φορά με ενδιαφέρουν και με συγκινούν οι μετατοπίσεις και οι συνέπειες τους,στον εσωτερικό χάρτη του εαυτού πάρα στο φυσικό χάρτη του πλανήτη μας. Αλλά επειδή δε θα γράφω για αυτές (τις περισσότερες κυρίαρχες πάνω στην ταυτότητα της ιδιαιτερότητας) θα ολοκληρώσω εδώ αυτό τον άτυπο διάλογο και θα συνεχίσω με μια απλή τουριστική αφήγηση λιγότερο ή περισσότερο επηρεασμένη από τις ιδιαιτερότητες του γράφοντα.

ΦΑΓΗΤΟ

1. Δοκιμάσαμε Ισκεντέρ Κεμπάπ στο Bursa που βρίσκεται σε ένα κάθετο δρομάκι στην Ιστικλάλ κατεβαίνοντας απο πλατεία Ταξίμ στα δεξιά μετά το Hüseyin Ağa Camii. Αρκετά νόστιμο χωρίς να είναι κάτι εξαιρετικό. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο από όλα ήταν τα αφράτα μικρά ζυμαράκια τα οποία ήταν ποτισμένα με κόκκινη σάλτσα και σάλτσα γιαουρτιού και κάτω από τα 3 διαφορετικά κρέατα του πιάτου. Απ έξω το εστιατόριο σου θυμίζει εστιατόριο της Πλάκας όπου θα πληρώσεις πολλά και θα φας μέτρια, ωστόσο η γευστική εμπειρία ήταν πιο αξιόλογη από την αρχική αυτή εντύπωση. Το μαγαζί το επιλέξαμε μετά από τη σύσταση του Αγγελή τον οποίο οφείλονται αρκέτες απο τις ποιότικες μας στιγμές στο 3ήμερο αυτό ταξίδι: απ το blog του http://angelisandtheistanbul.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html

2. Kunefe : Ένα υπέροχο γλυκό με φύλλο καταιφιού ξεροψημένο πάνω και κάτω και στη μέση κασεράκι και απο πάνω κρέμα βουτύρου γάλακτος και τριμμένο φιστικάκι. Πραγματική γκουρμέ απόλαυση!



3. Lachmacun (ή Turkish Pizza) : Γενικά ένα πράγμα που κάνει σε κάποιον εντύπωση στην Τουρκία είναι ότι μπορεί να γευτεί πολλά φαγητά στο πόδι τα οποία έχουν φρέσκια ζύμη η οποία φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια του πελάτη. Είναι πάρα πολλά τα εστιατόρια και φαγάδικα του δρόμου όπου θα δείτε κυρίους ή κυρίες να απλώνουν ζύμη.
Με τέτοια φρέσκια ζύμη λοιπόν φτιάχνεται και το λαχματζούν το οποίο είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά του ποδιού στην Πόλη.

4. Kavurma Pide : Βασικά ήταν ένα πεινιρλί με λιωμένο τυρί και χοιρινό. Τέλειο!

5. Μπόζα : Είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο ρόφημα παχύρρευστο από πληγούρι με κανελλίτσα και υπόξινη γεύση. Το ιδανικό μέρος για να πιείτε μπόζα είναι το Vefa Bozacisi

6. Σαλέπι : Τα γνωστα.

7. Χυμός Ροδιού : Υπάρχουν αμέτρητα σημεία στην πόλη όπου μπορείτε να τον πιείτε (καθώς και χυμό πορτοκάλι) είναι πραγματικά απολαυστικός, σας συνιστώ να πίνετε κάθε μέρα!

8. Προφιτερόλ απο το Inci : Πάνω στην Ιστικλάλ στο αριστερό σας χέρι ανεβαίνοντας περίπου στα μισά της διαδρομής Tunel - Taksim. Η εικόνα μιλάει απο μόνη της!



ΑΝΘΡΩΠΟΙ

1. Αγγελής : Τον ευχαριστούμε πολύ για την καλή του διάθεση. Είναι πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει ένας τέτοιος τύπος ξεναγού τον οποίο θα κατέτασσα στην κατηγορία του "κοινωνικού" ξεναγού. Τι εννοώ με τον όρο ¨κοινωνικός¨; Προσωπικά έχω βαρεθεί το άσκοπο σουλάτσο σε σειρά απο μνημεία τα οποία εντάσσονται μέσα σε μια ψυχαναγκαστική τουριστική λίστα που καθένας τη γεύεται είτε το θέλει είτε όχι. Σίγουρα πολλά απο τα πράγματα τα οποία περιλαμβάνει στο μπλογκ του θα μπορέσει να τα βρεί κανείς και σε κάποιον τουριστικό οδηγό. Η πρόθεση του όμως είναι να αναζητήσει τόσο το αυθεντικό και ¨τυπικό" όσο όμως να δώσει εικόνες και προτάσεις και για πιο καθημερινά και πραγματικά σημεία και στοιχεία της πόλης. Έτσι κάποιος που θα θέλε για παράδειγμα να κάνει το ταξίδι του στην πόλη με βάση κάποια δικά του ενδιαφέρονται θα μπορούσε να βοηθηθεί απο τις γνώσεις και τις προτάσεις του μπλόγκ του αλλά και την ματιά του στην Πόλη.

2. Ξενοδόχειο Sidera Palace: Το ξενοδοχείο ήταν ένα πραγματικά ξεπεσμένο 3άστερο με πολλή σκόνη σε όχι τόσο κακό σημείο (αν κανείς θέλει να μείνει στο Ιστορικό Κέντρο και όχι στην πλευρά του Ταξίμ). Στο δωμάτιο έλειπε μια κουρτίνα η μία ήταν μισοκρεμασμένη και γενικά υπήρχαν διάφορες εκπλήξεις μέσα στο δωμάτιο όπως θα διαπιστώσετε και απο τις φωτογραφίες παρακάτω.

3. Ταξιτζήδες : Γενικά άλλοι βάζουν ταξίμετρο και άλλοι όχι αλλά αυτούς που βάζουν ταξίμετρο να φοβάστε. Γιατί υπό τον πέπλο της "νομιμότητας" αρχίσουν να κόβουν βόλτες και να κάνουν κύκλο (με την ελπίδα ότι όσο ο τουρίστας βρίσκεται έξω απο τον παραλιακό δρόμο, δυσκολεύεται να αντιληφθεί που πάει). Και έτσι το ταξίμετρο γράφει...Γενικά θέλει αποφασιστικότητα και εγρήγορση και προσωπικά συνιστώ να επιδιώκετε τη συμφωνία μιας συγκεκριμένης τιμής που γνωρίζετε ότι είναι λογική για τη διαδρομή την οποία θα κάνετε προκειμένου να έχετε μια αναφορά στην τελική διαπραγμάτευση. Επίσης καλό είναι να κρατάτε ακριβώς τα χρήματα που θέλετε να του δώσετε γιατί συνήθως δε μπαίνουν στον κόπο να δώσουν ρέστα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

1. Kumbara Night : Μετά από σύσταση πάλι του Αγγελή πήγαμε σε αυτό το καφέ-μπάρ-κάτι για να τσιμπήσω μέρος όπου είχε βραδιά ελληνοτουρκικής μουσικής από ένα σχήμα με ακορντεόν, κιθάρα και ηλεκτροακουστικό μπάσο, μπουζούκι και φωνές. Η κύρια φωνή ήταν ένα Τούρκος ο οποίος τραγουδούσε σε άψογα ελληνικά. Το σχήμα ήταν καλό αλλά δεν είχε φοβερό ήχο. Το μέρος ήταν μάλλον φοιτητικό. Φάγαμε και κροκετούλες φαλάφελ και μπύρα Efes Pilsen η οποία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο κατά την άποψη μου.

2. Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες




ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ : Πήγαμε στα κλασικά : Αγία Σοφιά, Τοπ Καπί, Μπλέ Τζαμί και στη Βασιλική Κινστέρνα η οποία ουσιαστικά είναι ένα μια εντυπωσιακή υπόγεια δεξαμενή με 336 κολώνες


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Η γενική συμβουλή είναι να μείνετε απο την πλευρά της Ιστικλάλ και της πλατείας Ταξίμ καθότι εκεί θα κινείστε το βράδυ και είναι καλό να βρίσκεστε κοντά στο ξενοδοχείο μετά τις 12 το βράδυ για να αποφύγετε το έξοδο του ταξί (10-15 λίρες απο το Ταξίμ στο Σουλταναχμέτ (Ιστορικό Κέντρο).

ΜΕΡΗ

1. Χαμάμ : Πήγαμε στο Cemberlitas Hamam με 45 λίρες κάνεις σούπερ χαμάμ και μασάζ και σε κάνουν μπάνιο με σαπουνάδες και απολέπιση. Αν πεις δε στο μασέρ να σου κάνει καλό μασάζ και στο τέλος να του δώσεις μπαξίσι λαμβάνεις μια καλύτερη προσοχή.

2. Τσορλολου Καφέ (όχι ακριβώς έτσι)

3. Ναργιλετζίδικο 1ής μέρας

Αξίζει επίσης κανείς να πάρει το πλοιαράκι από το Εμινονού για να κάνει τη βόλτα της 1,5 ώρας στο Βόσπορο για να δει ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι της Πόλης με τις 2 σύγχρονες γέφυρες της, τα γιάλια, τις αντιθέσεις κλπ.

Μεγάλο Παζάρι
Παζάρι Μπαχαρικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου